Takstolar
Takstolar

Vi tillverkar alla typer av takstolar: fackverk, ramverk, sax, pulpet samt specialtakstolar. I standardutförande dimensioneras alla våra takstolar för snözon 3,0 lätt tak alternativt snözon 2,5 med tungt tak. Om du bygger i en högre snözon kan vi anpassar vi dessa. Det enda kunden behöver göra är att tillhandahålla alla mått och gärna en skiss över takstolar till bygget, utifrån dessa uppgifter kan våra erfarna konstruktörer sedan göra beräkningar och ritningar

Fackverkstakstol och sadeltakstol

Fackverkstakstol kan också kallas för sadeltakstol. Antal diagonaler inuti är beroende av spännvidd och yttre laster. Detta är oftast den mest prisvärda lösningen för ett tak. Ett sadeltak som inte skall ha några bärande innerväggar behöver takstolar som är fribärande, så som fackverkstakstolen. Fackverkstakstolen är vår vanligaste takstol och är en mångsidig modell som går att göra upp till stora spännvidder. Vid sadeltakskonstruktioner kan det krävas att underramen flyttas upp, vilket är specifikt för A-taksolen. Detta görs exempelvis för att få något högre ståhöjd men inte ta för mycket på själva byggnadshöjden. Konstruktionen kräver i många fall en genomgående balk, då de inte alltid kan vara självbärande, beroende på hur högt underramen flyttas upp.

Ramverkstakstol

Ramverkstakstolar används används ofta när du vill använda övervåningen till antingen en extra våning eller förråd. Tänk på att vid spännvidder över 5 meter krävs mittbärning om övervåningen ska användas som bostad. Om du vill ha fribärande på längre spännvidder utreds möjligheterna utefter er förfrågan. En ramverkstakstol används ofta i 1,5plans-hus, där våning två består av ett så kallat ramverksrum som är inbyggt i själva takstolen. Denna konstruktion kräver i de flesta fall minst tre stöd i form av bärande vägg, underliggande balk eller infälld balk som blir dold i bjälklaget.